Na Sveučilištu u Dubrovniku danas je predstavljena knjiga “BUDUĆNOST HRVATSKOG AGRUMARSTVA – U SJEĆANJE NA FRANA TABAINA (1898-1984), OSNIVAČA STANICE ZA JUŽNE KULTURE”. U pisanju knjige sudjelovala su 43 hrvatska znanstvenika iz područja biotehničkih znanosti, čija su suvremena istraživanja kroz različite aspekte povezana s agrumima. Knjiga je podijeljena u nekoliko tematskih cjelina u kojima su analizirana pomotehnička, kemijska, nutritivna svojstva agruma kao i njihovi zdravstveni aspekti.
U knjizi je dan doprinos i temama povezanim s bolestima i štetočinama na agrumima, prerađivačkom potencijalu agruma te socioekonomskim aspektima njihove proizvodnje u komercijalnim nasadima neretvanske doline.
S ponosom ističemo kako je naša nastavnica i pročelnica Odjela Prehrambena tehnologija, Emilija Friganović, v. pred. jedna od koautorica poglavlja u ovome vrijednom znanstvenom djelu. Čestitamo od srca!
Naziv poglavlja:
KEMIJSKI SASTAV I NUTRITIVNA VRIJEDNOST ODABRANIH VRSTA IZ RODA CITRUS
Chemical Composition and Nutritional Value of Selected Species from the Citrus Genus
Mladenka Šarolić1, Emilija Friganović2
1 Sveučilište u Splitu, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split, Republika Hrvatska
2 Veleučilište „Marko Marulić” u Kninu, Knin, Republika Hrvatska