Peti i završni plenarni sastanak projekta FlatBreadMine (Flat Bread of Mediterranean area; INnovation & Emerging process & technology) održan je 20. veljače 2025. u Bariju, Italija.
FlatBreadMine projekt je dio PRIMA programa, a njegov je cilj unaprijediti tehnologiju proizvodnje tradicionalnih tankih kruhova kroz inovacije poput:
✔️ Primjene bezglutenskih i drugih nekrušnih žitarica
✔️ Fermentacije kiselim tijestom
✔️ Korištenja enzima
✔️ Naprednih tehnoloških rješenja (ultrazvuka, vakuum pečenja, novih dizajna miksera).
Na projektu je sudjelovala i naša profesorica mr. sc. Ljiljana Nanjara, koja je i koautorica jednoga od niza vrijednih znanstvenih radova proizašlih iz ovoga projekta. Rad je objavljen u prestižnom znanstvenom časopisu “Foods”:
Voučko, B.; Čukelj Mustač, N.; Nanjara, LJ.; Drakula, S.; Grgić, T.; Ćurić, D.; Novotni, D. Fermentation Performance of Carob Flour, Proso Millet Flour and Bran for Gluten-Free Flat-Bread. Foods 2024, 13, 3458. https://doi.org/10.3390/foods13213458
Od srca čestitamo autorima!
Više o projektu: http://flatbreadmine.eu/
Izvori: https://www.pbf.unizg.hr/novosti/zavrsni_sastanak_projekta_flatbreadmine_u_bariju; http://flatbreadmine.eu/