info@veleknin.hr
Petra Krešimira IV 30, 22300 Knin

Objave

NOVOSTI, NATJEČAJI, NABAVA, ERASMUS

Održana II. međunarodna znanstveno – stručna konferencija „Izazovi i razvojne mogućnosti ruralnih krajeva 2022.”

28.11.2022.

II. međunarodna znanstveno stručna konferencija održana je 25. studenog 2022. godine na Veleučilištu „Marko Marulić“ u Kninu.

Konferenciju je organiziralo Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu uz suorganizatorstvo Univerziteta „Sv. Kiril i Metodij“, Fakultet za zemlodelski nauki i hrana Skopje (Sjeverna Republika Makedonija) i Nezavisni univerzitet Banja Luka (Bosna i Hercegovina). Pokrovitelj konferencije je Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, a donator konferencije Grad Knin. U sklopu konferencije održao se Inovacijski forum uz suorganizaciju Hrvatske zajednice inovatora.

Konferencija je tradicionalno mjesto susreta znanstvenika i stručnjaka iz Republike Hrvatske i gostiju iz inozemstva s ciljem unaprjeđenja razvoja ruralnih krajeva uključujući i važnost inovacija u području poljoprivrede i prehrambene tehnologije u ruralnim krajevima.

 

Sudionicima konferencije obratili su se Lovorka Blažević, dekanica Veleučilišta „Marko Marulić“ u Kninu, Marijo Ćaćić, gradonačelnik grada Knina, dr. sc. Marko Jelić, prof. struč. studija, župan Šibensko – kninske županije. Pozvano predavanje održala je izv. prof. dr. sc. Marija Boban pod nazivom „Ponovna uporaba podataka i otvoreni podaci kao pokretač digitalnog europskog tržišta“.

U nastavku konferencije u sklopu Inovacijskog foruma sudionike je pozdravio prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga (ujedno i moderator Inovacijskog foruma), predsjednik Hrvatske zajednice inovatora. Uvodno predavanje održala je gospođa Anita Sever Koren, ravnateljica Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju, Ministarstvo poljoprivrede pod nazivom „Strategija razvoja poljoprivrede Republike Hrvatske“. Nakon uvodnog predavanja uslijedio je panel pod nazivom „Razvoj poljoprivrede krških područja Republike Hrvatske“ u kojem su sudjelovali prof. dr. sc. Samir Kalit (Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), dr. sc. Marko Jelić, prof. struč. studija, župan Šibensko – kninske županije, Mira Lepur, mag.međ.odn. i posl.intel. (ravnateljica RRA Šibensko – kninske županije) i Josip Laća, dipl.ing. (v.d. predsjednika županijske HGK Šibenik).

Sudionici konferencije aktivno su sudjelovali u raspravama i razmjenama iskustava iz različitih zemalja unutar sesija: Biotehničke i tehničke znanosti i ruralni razvoj i Društvene i humanističke znanosti i ruralni razvoj.

U sklopu konferencije organizirano je predstavljanje malih OPG-ova i drugih poslovnih subjekata među kojima nas je posebno veselilo predstaviti završene studente Veleučilišta „Marko Marulić“ u Kninu koji su predstavili svoje proizvode. Nadalje, predstavljena je knjiga našega kolege doc. dr. sc. Borisa Dorbića i Zdenke Bilušić „Tradicionalni dalmatinski pripravci i proizvodi od samoniklih i kultiviranih biljaka“.

Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu se zahvaljuje svim sudionicima konferencije!

 

https://www.veleknin.hr/wp-content/uploads/2023/11/logo-gray.png
Petra Krešimira IV 30, 22300 Knin
OIB: 13664089430
IBAN: HR7424070001100148180 | SWIFT: OTPVHR2X

PRAVNA NAPOMENA

Pratite nas:

Molimo da prilikom korištenja sadržaja s ove mrežne stanice, postavite povratnu poveznicu na izvor. 

Sva prava pridržana © Veleučilišta “Marko Marulić” u Kninu