Održavanje nastave na daljinu - Upute za nastavnike

  • Sunday 15 March 2020
  • 1584304696

15.3.2020. 21:37

Poštovane kolegice i kolege nastavnici,

od 16. do 28. ožujka 2020. nastava na Veleučilištu "Marko Marulić" u Kninu održavati će se na daljinu. Prva dva dana biti će dani pripreme, a od srijede 18. ožujka nastava će održavati prema objavljenom rasporedu.

Primarni komunikacijski kanal za odvijanje nastave na daljinu je Moodle sustav. Kako sustav koristimo aktivno već više od 10 godina, poznato vam je da svaki nastavnik na stranicama predmeta kojega je nositelj ili ga izvodi komunicira sa studentima i to dvosmjerno. Osim što putem obavijesti možete informirati studente koji su trenutno upisani na pojedini predmet, sustav omogućava i mogućnost dvosmjerne komunikacije istim sustavom (umreženost s e-mailom). U dodatnom dokumentu će biti prikazane neke od mogućnosti koje će olakšati izvođenje nastave na daljinu putem Moodle sustava.

Kao sekundarni komunikacijski kanal možete izabrati sustav koji vam odgovara, ovisno o broju studenata koji slušaju predmet. Kod sekundarnih kanala komunikacija se odvija u oba smjera u realnom vremenu (audio/video/dijeljeni zaslon).

Prije održavanja bilo kakve nastave na daljinu potrebno je studente obavijestiti putem Moodle sustava te uputiti u način pristupa alatu koji koristite

 

Neki od alata koji ne zahtijevaju dodatno plaćanje:

 

1.      Skype  ili Skype Business

 

Uputa:  https://www.ucionica.net/internet/skype-kako-napraviti-grupni-poziv-2-2224/

 

2.      Sustav za webinar – SRCE (Adobe Connect platforma), iako je sustav predviđen za akademsku zajednicu zbog trenutne situacije te nedovoljnog broja licenci praktički će biti nemoguće pristupiti sustavu.

 

Uputa: https://www.srce.unizg.hr/sustav-za-webinare/prirucnici-i-animacije-o-sustavu-za-webinare

 

3.      Google Talk (Hangout)

 

Uputa:   https://support.google.com/hangouts/answer/3111943?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=hr

 

4.      ezTalks – webinar i konferencija (besplatno do 40min po konferenciji)

 

Uputa:   https://www.youtube.com/watch?v=SRslwtEit1g

 

Od nastavnika se očekuje priprema, nadogradnja ili izrada materijala za nastavu na daljinu te dostava istih studentima putem dostupnih komunikacijskih kanala. Studente svaki nastavnik na svojem predmetu mora obavijesti o načinu održavanja nastave putem obavijesti Moodle sustava. Također, od nastavnika se očekuje obnavljanje znanja o informacijsko-komunikacijskim tehnologijama (najbolje preko tečajeva besplatno dostupnih na Srcu).