Studentski dom

STUDENTSKI DOM “FRA LUJO MARUN”

Grad Knin je  2009.  godine pripremio svu potrebnu dokumentaciju za Rekonstrukciju vojnih skladišta i prenamjenu u Studentski dom “fra Lujo Marun”, te 2010. godine ishodio sve potrebne dozvole i sklopio ugovor o pravu građenja s vlasnikom objekata i zemljišta odnosno RH. Kompletna rekonstrukcija objekta i njegovo opremanje do pune funkcionalnosti završeno je u prosincu 2016. godine kada  je Studentski dom “fra Lujo Marun” i svečano otvoren.

Većinom su se zadržala stara vojna skladišta uz manje izmjene i rušenja unutar objekta te su se dogradila potkrovlja na oba objekta. Studentski dom “fra Lujo Marun” sastoji se od dva glavna objekta, zgrade A i B i pomoćnog objekta toplovodne kotlovnice. Svaka zgrada se sastoji od prizemlja, kata i potkrovlja. Površina svakog objekta (svih katova u objektu) je  1.845 m2.

Između zgrada A i B  nalaze se staze, zelene površine i otvorena pozornica, a iza zgrade B nalazi se parkiralište na kojem je smještena i kotlovnica.

U zgradi A nalaze se uredske prostorije Veleučilišta, zajedničke prostorije, velika polivalentna dvorana i u  potkrovlju 5 apartmana od kojih se svaki se sastoji od dnevnog boravka, spavaonice i sanitarnog čvora, površine po cca 40 m2. Također, u zgradi A nalazi se i novootvoreni prostor Narodne knjižnice Knin.

U zgradi B  nalaze se 53 studentske sobe, sveukupno smješataj za  78 studenata,  od čega je 28 jednokrevetnih soba sa čajnom kuhinjom i kupaonicom (od čega su 2 sobe prilagođene osobama s invaliditetom)  i  25 dvokrevetnih soba s kupaonicom i hladnjakom. Na svakom katu se nalazi čajna kuhinja i dnevni boravak za potrebe studenata - zamišljene kao zone druženja studenata. U prizemlju zgrade B nalazi se zajednička prostorija koja je opremljena perilicama i sušilicama rublja.

U oblikovanju prostora uvažen je Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji drugih vrsta ugostiteljskih objekata za smještaj iz skupine " Kampovi i druge vrste ugostiteljskih objekata za smještaj” (NN 49/08, 45/09, 94/13, 49/15), te Pravilnik o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti (NN151/05, 61/07).