ePrivacy and GPDR Cookie Consent by CookieConsent.com
MOODLE     Studomat     STUDENTSKA SLUŽBA     Upisi     WEBMAIL        

Projekti u provedbi

 

Socioekonomska obilježja u tradicijskoj proizvodnji sira iz mišine na području Dalmatinske zagore

 

POTPISAN UGOVOR O DONACIJI S GRADOM KNINOM

Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu i Grad Knin potpisali su Ugovor o donaciji za financiranje projektnog prijedloga „Socioekonomska obilježja u tradicijskoj proizvodnji sira iz mišine na području Dalmatinske zagore“ u iznosu od 30.000,00 kuna.

Dr. sc. Marija Vrdoljak voditeljica projekta s projektnim timom kroz godinu dana koliko će trajati ovaj projekt provest će niz aktivnosti čiji je cilj unaprjeđenje lokalne proizvodnje i promocija sira iz mišine, identifikacija proizvođača sira iz mišine, educiranje postojećih i novih proizvođača, promocija sira iz mišine kao tradicijskog proizvoda i mogućnost razvoja turističkog brenda.

Završetkom istraživanja pripremit će se monografija pod nazivom „Sir iz mišine – naša tradicija“ koja će se predstaviti 2021. godine za Dana Grada Knina. Zahvaljujemo Gradu Kninu što su prepoznali potencijal i važnost predmetnog istraživanja.

 

PROJEKTNI TIM PROJEKTA „SOCIOEKONOMSKA OBILJEŽJA U TRADICIJSKOJ PROIZVODNJI SIRA IZ MIŠINE NA PODRUČJU DALMATINSKE ZAGORE“ POSJETIO JE OBITELJ PASTIRA U PODNOŽJU DINARE

U svrhu identificiranja proizvođača sira iz mišine projektni tim projekta „Socioekonomska obilježja u tradicijskoj proizvodnji sira iz mišine na području Dalmatinske zagore“ posjetio je obitelj pastira u podnožju Dinare . Od prijašnjih 35 000 ovaca koje su pasle na pašnjacima Dinare danas ih je svega 700. Tehnologija proizvodnje ovog sira se nije mijenjala kroz stoljeća tako da se i danas vjerno čuva ova receptura koja se prenosi s koljena na koljeno. Zahvaljujemo domaćinima na ugodnom gostoprimstvu i na nesebičnom dijeljenju znanja i starih predaja koje su se stjecale teškim radom i životom u ponekad surovim uvjetima planine.

Društveni centar Promina

 

PRIOPĆENJE – POČETNA KONFERENCIJA – PROJEKT: DRUŠTVENI CENTAR PROMINA

U četvrtak, 16. srpnja 2020. godine u Oklaju ( Općina Promina ) održana je početna konferencija projekta „Društveni centar Promina“ ( UP. 04.2.1.07.0029 ) koji sufinancira Europski socijalni fond, odobren u sklopu poziva „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“.

Nositelj projekta je Ekološka udruga „Krka“ Knin, a partneri su Općina Promina i Veleučilište Marko Marulić Knin.  Vrijednost je projekta 1.800.680,00 kn, a trajanje provedbe projekta je  24 mjeseca od svibnja 2020. do svibnja 2022.

U četvrtak, 16. srpnja 2020. godine u Oklaju ( Općina Promina ) održana je početna konferencija projekta „Društveni centar Promina“ ( UP. 04.2.1.07.0029 ) koji sufinancira Europski socijalni fond, odobren u sklopu poziva „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“.

Nositelj projekta je Ekološka udruga „Krka“ Knin, a partneri su Općina Promina i Veleučilište Marko Marulić Knin.  Vrijednost je projekta 1.800.680,00 kn, a trajanje provedbe projekta je  24 mjeseca od svibnja 2020. do svibnja 2022.

Opis projekta:

Adaptacijom, opremanjem i uspostavom Društvenog centra Promina lokalnim udrugama će se osigurati prostor za njihovo nesmetano djelovanje i razvoj. Sve udruge sa područja Šibensko-kninske županije moći će svoje aktivnosti i programe jednostavnije provoditi na području Općine Promina. 

Društveni centar će kao „coworking“ prostor biti platforma za razmjenu znanja, umrežavanje, poticanje suradnje, kreativnosti, inovacija, i poduzetništva. Građani i udruge moći će jednostavnije, kvalitetnije i smislenije organizirati svoje „slobodno vrijeme“. Udruge, građani i lokalna uprava imat će prostor za organiziranje radionica, predavanja, konferencija i jačanje svoje vidljivosti u zajednici.

Sudionicima početne konferencije Ekološku udrugu „Krka“ te projekt i brojne aktivnosti koje će se u sklopu projekta provoditi predstavila je voditeljica projekta Inga Kukolj te predsjednik udruge Srečko Kmetič. Organizaciju početne konferencije koja uključuje pripremu PowerPoint prezentacije i tehničke pripreme izvršio je stručni suradnik za promociju.

Načelnik Općine Promina Tihomir Budanko zahvalio je ekološkoj udruzi Krka na suradnji i povjerenju, istaknuo važnost revitalizacije zapuštenih prostora te razvijanju sadržaja važnih za stanovnike i zajednicu te  korist koju će od provođenja projekta imati  OCD-i udruge s područja Općine Promina. Pozvao je sudionike da se priključe brojnim aktivnostima projekta.

Dekanica kninskog Veleučilišta Lovorka Blažević također je zahvalila na suradnji i istakla da je iznimno važna suradnja svih dionika i partnera te je napomenula da se veseli razvoju i provedbi dva volonterska programa na kojima će sudjelovati osam volontera kninskog Veleučilišta.

Na početnoj konferenciji sudionicima su podijeljeni promotivni materijali koji uključuju i platnene vrećice.

Inga Kukolj

Voditeljica projeka

 

 

DRUŠTVENI CENTAR PROMINA - ANKETA ZA POTREBE IZRADE STRATEGIJE

Molimo sve zainteresirane da izdvoje malo svoga vremena i popune anketu o društvenim potrebama i potencijalima Općine Promina. Anketa će se koristiti za potrebe izrade strategije sudjelovanja građana u procesu upravljanja prostorima u javnom vlasništvu u sklopu projekta „Društveni centar Promina“ (UP.04.2.1.07.0029).

Anketa se nalazi na linku: Anketa za potrebe izrade strategije

Skupljanje podataka je u potpunosti anonimno.

 

 

 

KRENULI RADOVI NA OBNOVI STARE ŠKOLE U LUKARU KOJA ĆE USKORO POSTATI DRUŠTVENI CENTAR PROMINA

U sklopu projekta Društveni centar Promina (UP. 04.2.1.07.0029) započeli su radovi na obnovi stare škole u Lukaru, budućeg Društvenog centra Promina. Nakon otvaranja krećemo sa brojnim korisnim i zanimljivim aktivnostima projekta o čemu ćemo informirati javnost putem objave mjesečnih kalendara događanja. Projekt „Društveni centar Promina“ od 29.05.2020. provodi Ekološka udruga „Krka“ Knin  u partnerstvu s Općinom Promina i Veleučilištem „Marko Marulić“ u Kninu. Projekt je sufinanciran  sredstvima Europskog socijalnog fonda, a njegovo trajanje je 24 mjeseca.

 

 

 

KONTAKT

 

  Adresa: Petra Krešimira IV 30, 22300 Knin

  Tel: +385 (22) 664 450

  Fax: +385 (22) 661 374

  Email: info@veleknin.hr

OIB:   13664089430

IBAN:   HR7424070001100148180

SWIFT:   OTPVHR2X